İçeriğe geç
Gündem

Mısır Meclisi'nden Sisi'ye Suudi Arabistan'a savunma desteği için onay

Fav Haber ·

Mısır Meclisi'nden Sisi'ye Suudi Arabistan'a savunma desteği için onay

Mısır Meclisi, Riyad'ın talep etmesi durumunda Suudi Arabistan'a savunma desteği verilmesi için Cumhurbaşkanı Sisi'ye yetki tanıdı. Karar üçte iki çoğunlukla alındı.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre Mısır Meclisi, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'ye Suudi Arabistan'ın savunmasına destek sağlama yetkisi verdi. Yetki, Riyad'ın talep etmesi halinde kullanılabilecek.

Meclis'ten yapılan yazılı açıklamaya göre öneriyi oylamak üzere Meclis üçüncü kez toplandı. Yetki verilmesi kararı toplantıda üçte iki çoğunlukla onaylandı.

Mısır anayasasına göre silahlı kuvvetlerin başkomutanı olan cumhurbaşkanı, Ulusal Savunma Konseyinin görüşünü almadan ve meclisin üçte iki çoğunluğunun onayı olmadan savaş ilan edemiyor, orduyu ülke sınırları dışına gönderemiyor.

Sisi, 18 Ekim'deki açıklamasında Suudi Arabistan'ı korumak için her türlü adımı atacaklarını söylemiş, talep gelirse Meclisi olağanüstü toplantıya çağıracağını belirtmişti. Mısır Ulusal Savunma Konseyi de aynı gün, Yemen'deki Husilerin saldırılarına maruz kalan Suudi Arabistan'a gerekli ve mümkün olan her türlü desteğin verilmesine karar vermişti.

Meclis'in görüşmeleri iki gün üst üste ertelemesinin ardından konu bugün karara bağlandı. Sisi ise 21 Ekim'deki açıklamasında, Suudi Arabistan'ın savunulmasına yönelik askeri çabaların Yemen'e saldırıyı kapsamadığını ifade etmişti. Yemen'de hükümet güçleri ile Husiler arasındaki çatışmaların arttığı, İran destekli Husilerin ise Suudi Arabistan'ı balistik füze ve insansız hava araçlarıyla hedef aldığı bildirildi.

Kaynak: NTV - Gündem · Ayrıca: Bloomberg HT

Olayın gelişimi (2 haber)

  1. Bloomberg HT: Mısır Meclisi'nden Suudi Arabistan'ın savunması için Sisi'ye yetki
  2. NTV - Gündem: Mısır Meclisi, Cumhurbaşkanı Sisi'ye Suudi Arabistan'ın savunmasına destek için yetki verdi

Aynı olayı anlatan haberler otomatik olarak bir araya getirilir; ilk yayımlayan kaynak en üsttedir.

Diğer Gündem haberleri

Tümü →
Son dakika Telegram'da