İçeriğe geç
Gündem

Azerbaycan basınında Ankara ile gerilim tartışması: 'Kardeşlik iktidarlardan ayrı görülmeli'

Fav Haber ·

Azerbaycan basınında Ankara ile gerilim tartışması: 'Kardeşlik iktidarlardan ayrı görülmeli'

Yeni Müsavat'ta 30 Ekim'de yayımlanan üç yazıda, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki gerilim ele alındı. Yazarlar halkların kardeşliği ile iktidarlara yönelik eleştirilerin ayrılması gerektiğini savundu.

Cumhuriyet'in aktardığına göre, iki ülke arasında son dönemde siyasi açıklamalar ve sosyal medya tartışmaları üzerinden yaşanan gerilim Azerbaycan basınına yansıdı. Yeni Müsavat'ta 30 Ekim'de yayımlanan üç yazıda karşılıklı saygı ve egemenlik vurgusu öne çıktı.

Yazarlardan Rauf Arifoğlu, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin yaklaşımını AKP'ye örnek gösterdi. Arifoğlu, Azerbaycan ile ilişkilerin dinci ve mezhepçi yaklaşımlar yerine devletlerin bağımsız iradesi temelinde yürütülmesini istedi. Bahçeli'nin 2016'dan itibaren öne çıkardığını belirttiği 'devlet penceresi'nin esas alınması gerektiğini yazdı.

Arifoğlu, Azerbaycan'ın hiçbir iktidarın küçük kardeşi olmadığını belirterek kardeşliğin eşitlik ve karşılıklı saygı anlamına geldiğini kaydetti. Diplomatik ilişkilerin normalleşebileceğini ancak yaşananların yarattığı güvensizliğin kolay silinmeyeceğini savundu. Bakü'nün tutumunu İsrail'in etkisiyle açıklayan yorumları da reddetti.

Xalid Kazımlı ise son bir ayda Türkiye'deki bazı dini ve siyasi çevrelerden Azerbaycan'a yönelen suçlama ve hakaretlerin dostluğa zarar verdiğini öne sürdü. Azerbaycan'ın Türk Devletleri Teşkilatı zirvesinde cumhurbaşkanı yerine dışişleri bakanıyla temsil edilmesini bu kırgınlığın göstergesi olarak yorumladı. Kazımlı, söylemlere karşı çıkmanın Türkiye'yi hedef almak anlamına gelmediğini vurguladı.

Nigar Həsənli ise Azerbaycan Dışişleri Bakanlığının, BAE Devlet Bakanı Lana Zeki Nuseybe'nin BM Genel Sekreterliği adaylığının önerilmesini memnuniyetle karşılamasının bazı yorumcular tarafından Ankara'ya karşı bir tercih gibi sunulduğunu yazdı. Feridun Sinirlioğlu'nun henüz resmen aday gösterilmediğine dikkat çeken Həsənli'nin yazısında, görüşüne başvurulan hukukçu Sahib Məmmədov'un bu yorumu 'manipülasyon' diye nitelendirdiği aktarıldı.

Kaynak: Cumhuriyet

Diğer Gündem haberleri

Tümü →
Son dakika Telegram'da