İçeriğe geç
Dünya

Körfez'deki yetkililer: Washington, İran'a olası saldırı için 4 Kasım'ı işaret etti

Fav Haber · · Son güncelleme:

SON GELİŞME · 14:44İddia: ABD, Körfez'e tarihi verdi; 4 Kasım!Ege'de Son Söz (İzmir)
Körfez'deki yetkililer: Washington, İran'a olası saldırı için 4 Kasım'ı işaret etti

Körfez ülkelerinden üç üst düzey yetkili, ABD'nin müttefiklerini 4 Kasım'da İran'a yönelik bir harekat konusunda uyardığını öne sürdü. Beyaz Saray ayrıntılara yorum yapmadı.

ABD'li medya kuruluşu MSNOW'a konuşan Körfez ülkelerinden üç üst düzey yetkili, Washington'ın müttefiklerine 4 Kasım'da İran'a askeri harekat düzenlenebileceğini ilettiğini iddia etti. Yetkililer adlarının paylaşılmaması şartını koydu. Aktarılanlara göre olası operasyon, kısa ve yoğun bir saldırı dalgası biçiminde gerçekleşebilir.

Kaynaklardan biri, bazı Körfez devletlerinin ABD'nin kendi topraklarındaki üslerden saldırı yapmasına itiraz edebileceğini söyledi. İran ordusunun ve desteklediği Şii milislerin, ABD saldırılarına karşılık Körfez ülkelerindeki stratejik hedefleri daha önce vurduğu hatırlatıldı.

Beyaz Saray, medya kuruluşuna gönderdiği açıklamada hassas askeri planlar hakkında yorum yapılamayacağını belirtti. Açıklamada, Trump'ın İran'ın asla nükleer silaha sahip olmaması için tüm seçenekleri masada tuttuğu ifade edildi.

Trump'ın daha önce 3 Kasım'daki ara seçimlerden önce İran'a saldırı düzenlenmeyeceğini söylediği aktarıldı. 30 Ekim'deki açıklamasında ise savaşın çok kısa süre içinde biteceğini dile getirmişti. İsrail ve ABD'nin 28 Şubat'ta başlattığı savaşta Amerikan ordusu İran'a yönelik son harekatını 1 Eylül'de yapmıştı.

Wall Street Journal'ın 28 Ekim'deki haberinde de Körfez ülkelerinin ara seçimlerin ardından olası bir saldırı konusunda uyarıldığı yazılmıştı. Muhtemel hedefler arasında İran'daki altyapı ve nükleer tesisler sayılmıştı.

Washington'ın nükleer müzakerelerin yeniden başlaması için Tahran üzerindeki baskıyı artırdığı bildirildi. ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Muhsin Rızai'ye mektup göndermiş, Tahran henüz yanıt vermemişti. İran yönetimi görüşme için deniz ablukasının kaldırılmasını, yaptırımların hafifletilmesini ve dondurulmuş varlıkların serbest bırakılmasını şart koşuyor.

Kaynak: Independent Türkçe · Ayrıca: BirGün, Habertürk, Ege'de Son Söz (İzmir)

Olayın gelişimi (4 haber)

  1. Independent Türkçe: Körfez yetkilileri: "ABD, İran'a saldırı tarihini verdi"
  2. BirGün: İddia: ABD, İran'a saldırı için Körfez ülkelerine tarih verdi
  3. Habertürk: İddia: ABD, Körfez'e tarihi verdi; 4 Kasım
  4. Ege'de Son Söz (İzmir): İddia: ABD, Körfez'e tarihi verdi; 4 Kasım!

Aynı olayı anlatan haberler otomatik olarak bir araya getirilir; ilk yayımlayan kaynak en üsttedir.

Diğer Dünya haberleri

Tümü →
Dünya haberleri Telegram'da